3.12.12

Ερώτημα στη Βουλή για ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος και Ηρώ Διώτη  για προβλήματα στην σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στο Δήμο Ναυπακτίας.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Με την υπ’ Αρίθ. Πρωτ.: 1174/Φ69 απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας εγκρίθηκε άδεια λειτουργίας ΧΥΤΑ στη θέση Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου. Αρμόδιος φορέας λειτουργίας του ΧΥΤΑ είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων 1ης Γ.Ε.Ν. Αιτωλ/νιας.
Στις 19-08-2012 διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης διαρροή στραγγισμάτων από το ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου στο παρακείμενο ρέμα της Αμεραούς και από εκεί στον Εύηνο ποταμό.
Για το γεγονός της διαρροής υπήρξαν οι καταγγελίες πολιτών και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της περιοχής Δυτικής Ναυπακτίας, όπου εκτός των άλλων αναφέρεται πως πρόκειται για τέταρτη (γνωστή) διαρροή στο συγκεκριμένο σημείο και ταυτόχρονα διενεργήθηκε και δειγματοληψία νερού από εκπροσώπους του Δήμου Ναυπακτίας που επιβεβαίωσε την ύπαρξη μόλυνσης.
Το ρέμα της Αμεραούς, που εκβάλλει στον Εύηνο, περνά κάτω ακριβώς απ’ το ΧΥΤΑ (απέχει περίπου 100 μέτρα). Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά ανάμεσα στο ΧΥΤΑ και στο ρέμα της Αμεραούς. Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ψηλότερα και το ρέμα χαμηλότερα, με αποτέλεσμα κάθε υγρό απόβλητο που διαρρέει – επιφανειακά και υπόγεια – από το ΧΥΤΑ καταλήγει στο ρέμα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο γεωγραφικό στοιχείο της υψομετρικής διαφοράς δεν ελήφθη υπόψη όταν επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ.
Από το ρέμα της Αμεραούς αρδεύονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ποτίζονται αιγοπρόβατα και αναφέρεται μάλιστα από πολίτες ότι σημειώθηκαν θάνατοι σε πρόβατα τρεις ημέρες μετά το περιστατικό, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν ειδοποιήθηκαν για τη διαρροή αυτή εγκαίρως. Το ρέμα διέρχεται μεγάλη περιοχή – καταφύγιο θηραμάτων (αγριογούρουνα, ζαρκάδια κ.α.) και ο κίνδυνος για τα είδη αυτά καθώς και τη χλωρίδα και την πανίδα εν γένει του ρέματος Αμεραούς είναι τεράστιος. Το ρέμα εκβάλλει στον Εύηνο ποταμό απ’ όπου υδρεύονται δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσολογγίου καθώς και το ίδιο το Μεσολόγγι.
Στο ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας εκτός των απορριμμάτων της Ναυπακτίας διατίθενται και απορρίμματα όμορων Δήμων, καθώς και ανεπεξέργαστη λυματολάσπη του Βιολογικού της Ναυπάκτου. Όπως ορίζει ή άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα έπρεπε να γίνονται μετρήσεις της σύστασης και του όγκου των στραγγισμάτων, να γίνονται αναλύσεις των υπόγειων υδάτων και έλεγχος της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα. Θα έπρεπε να γίνονται συγκρίσεις με δείγματα από τις γύρω ιδιωτικές γεωτρήσεις ή πηγές και να ελέγχεται το παρακείμενο (κάτω ακριβώς από το ΧΥΤΑ) ρέμα της Αμεραούς. Να γίνεται έλεγχος των φορτίων – για ενδεχόμενη ύπαρξη επικίνδυνων ή γενικά μη αποδεκτών αποβλήτων. Τέλος, θα έπρεπε να υπάρχει και να εφαρμόζεται σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.
Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται διαρροή στη συγκεκριμένη περιοχή ανακύπτουν εύλογα ερωτηματικά για την εφαρμογή, την αξιοπιστία και την επάρκεια του προγράμματος ελέγχου των περιβαλλοντικών παραμέτρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ και είναι απαραίτητη η διερεύνηση των αιτιώνκαι η λήψη επανορθωτικών μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί. Επιπλέον, για να προστατευθεί το περιβάλλον, η Δημόσια Υγεία και η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για τυχόν παραλείψεις.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Εφαρμόζεται το πρόγραμμα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου όπως ορίζεται στην άδεια λειτουργίας και τι συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει για το σκοπό αυτό ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας του ΧΥΤΑ;
2. Αφού το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα, γιατί οι αρμόδιοι φορείς περιορίζονται σε δειγματοληψία νερού μόνο στις τρεις υπάρχουσες γεωτρήσεις του εν λόγω ΧΥΤΑ και δεν γίνονται περαιτέρω έλεγχοι για να προλαμβάνεται άμεσα τυχούσα διαρροή;
3. Τι ενέργειες έχουν γίνει προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια της διαρροής, σε τι συμπεράσματα έχουν καταλήξει και ποια μέτρα προβλέπονται για την αποκατάσταση των αστοχιών;
4. Ελήφθησαν, αμέσως μετά τη διαπίστωση της διαρροής, τα προβλεπόμενα από την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέτρα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των κατοίκων; Αν όχι, ποιος φέρει την ευθύνη και ποιες κυρώσεις πρόκειται να επιβληθούν από το αρμόδιο Υπουργείο;
5. Σε ποια επανορθωτικά μέτρα προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο και ποια επιπρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος
Ηρώ Διώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου