25.1.14

Δ. Δούρος: «Η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν είναι κομματική παράταξη. Η προσωπικότητα του επικεφαλής της είναι εγγύηση για την ανεξαρτησία της»

Συνέντευξη του Δημήτρη Δούρου συντονιστή της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ναυπακτίας, στο Lepantomag.gr.
κ. Δούρο, πολλή συζήτηση γίνεται για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες δημοτικές εκλογές στην Ναυπακτία. Κάποιοι μίλησαν για χρίσμα του κόμματος στον κ. Τάκη Λουκόπουλο ή για απλή στήριξη στην παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Απευθυνόμαστε σε σας ως συντονιστή της τοπικής οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ και θα θέλαμε να μας βοηθήσετε να ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα.
Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένο εδώ και αρκετό καιρό. Μόνο όσοι δεν θέλουν να το δουν, προσπαθούν σκόπιμα, για προφανείς λόγους, να θολώσουν τα νερά. Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η ίδρυση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, έγινε φανερά, με την τοπική κοινωνία συμμέτοχο, πριν ένα μήνα σε μια εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα. Σε αυτήν εξελέγη επικεφαλής, ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Λουκόπουλος.
Δημοσίως ο ίδιος δεσμεύτηκε λέγοντας ότι «Η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν είναι κομματική παράταξη και καμαρώνουμε γι’ αυτό…».
Στην ίδια συγκέντρωση πήρα τον λόγο και τοποθετήθηκα με ξεκάθαρο τρόπο:
«…Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση. Όλοι μαζί μπορούμε. Δεν έχει σημασία από πού έρχεται ο καθένας αλλά το πού πάει. Βασικοί πυλώνες της προσπάθειάς μας είναι η συμμετοχή, ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας και ο σεβασμός στην άλλη άποψη…. Από αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς που θέλει να εργαστεί με ανιδιοτέλεια, σε αυτή την εποχή της απίστευτης κοινωνικής πολιτικής και ηθικής παρακμής. Δεν έχουμε ανάγκη από επαγγελματίες πολιτικούς και αηδόνια των μπαλκονιών. Τα ζήσαμε, τα γευτήκαμε, τα πληρώνουμε…»
Όλα αυτά  έχουν ειπωθεί από την αρχή. Η Ενωτική Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε ως ένα ανοικτό, πολυσυλλεκτικό, δημοτικό σχήμα.
Πόσο πιο καθαρά μπορεί να μιλήσει κανείς;
Ρωτάω λοιπόν εσάς, βλέπετε πίσω από τα λόγια μου κάποιο χρίσμα;


Αυτή ήταν η προσωπική σας θέση ή της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ;
Προφανώς και δεν είναι προσωπική θέση. Με μεγάλη πλειοψηφία η οργάνωσή μας αποφάσισε να συμμετέχει στην Ενωτική Πρωτοβουλία.
Στο κείμενο της απόφασης της τοπικής μας οργάνωσης αναφέρεται:
«Προτείνουμε την συμμετοχή μας στις διαδικασίες συγκρότησης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας θεωρώντας ότι έχει τα αυτοδιοικητικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που δίνουν την εγγύηση ότι μπορεί να έχει καλή παρουσία στα τοπικά δρώμενα, προοπτική νίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές και δυνατότητες να διοικήσει τον δήμο σε άλλη από την συνηθισμένη κατεύθυνση.»
Ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται την αυτονομία των μαζικών χώρων και υποστηρίζει την δράση τους. Παραμένουμε πιστοί στις θέσεις αρχών που σε κάθε ευκαιρία έχουμε διακηρύξει. Αυτό το αποδεικνύει η μέχρι τώρα στάση μας στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας.
Εμείς δεν δώσαμε και ούτε δίνουμε χρίσματα.
Αυτές οι πρακτικές παραπέμπουν σε πρακτικές άλλων κομμάτων που σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση κομματικών ή προσωπικών συμφερόντων και θυμούνται ή ξεχνάνε ανάλογα με την περίπτωση την ανεξαρτησία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.
Στηρίζουμε την Ενωτική Πρωτοβουλία με τη συμμετοχή μας σε αυτήν. Η Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από πλήθος συμπολιτών μας που προέρχονται από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα. Αρκεί να δείτε ποιοι συμμετέχουν και βοηθούν στην Ενωτική Πρωτοβουλία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι άλλες δημοτικές παρατάξεις διασπώνται ενώ η Ενωτική Πρωτοβουλία βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να συνθέτει δημιουργικά, διαφορετικές δυνάμεις.
Εμείς συμμετέχουμε συνεισφέροντας την δική μας ιδιαίτερη άποψη, σε συνθήκες διαλόγου και σεβασμού της διαφορετικότητας όλων όσων από κοινού αποφασίσαμε την δημιουργία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Μπορούμε να συζητάμε και να συμφωνούμε για ζητήματα που αφορούν στον τόπο μας.
Σεβόμαστε ιδιαίτερα την προσωπικότητα του επικεφαλής της, που αποτελεί αν θέλετε εγγύηση της ανεξαρτησίας από κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς, ακόμη και για τους πλέον κακόπιστους ή καχύποπτους που δεν πείθονται από τις δικές μας θέσεις.
Για να τελειώνουμε λοιπόν. Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν την μάχη για την νίκη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, γιατί έτσι θεωρούμε ότι βοηθάμε τον τόπο μας. Μαζί μας θα είναι και μέλη, φίλοι και ψηφοφόροι και άλλων κομμάτων. Αυτό το γεγονός καθώς και ο ομαδικός τρόπος λειτουργίας της Πρωτοβουλίας, την καθιστά ανεξάρτητη και ενωτική παράταξη, ελκυστική για όλους τους Ναυπάκτιους.
Το “όψιμο” ενδιαφέρον μερικών (γνωστών από παλιότερα) για την ανεξαρτησία της παράταξης και το δήθεν  χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνει την ανησυχία τους από την μεγάλη δυναμική και την απήχηση που βρίσκει η Ενωτική Πρωτοβουλία σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα των συμπολιτών μας και αποσκοπεί στο να ανακόψει αυτή ακριβώς την ανοδική πορεία.
Όμως είναι γελασμένοι. Οι συμπολίτες μας φαίνεται να έχουν βγάλει τα δικά τους συμπεράσματα.
Καλούμε όλους τους πολίτες και φυσικά τους φίλους μας να δραστηριοποιηθούν μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία .
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, ο λαός μας ρίχτηκε στον λάκκο των λεόντων της Τρόικας και μόνη διέξοδος είναι η ενωτική δράση.
Κανείς μόνος του στην κρίση, όλοι μαζί μπορούμε.


πηγή: lepantomag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου