2.11.12

Απάντηση σε ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ για ακαταλληλότητα σχολικής στέγης


Αναλυτικά το ερώτημα:
“Ακαταλληλότητα του Κτιρίου του Σχολικού Συγκροτήματος 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, συστέγαση με 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ναυπάκτου και Λειτουργία των Σχολείων σε απογευματινή βάρδια εκ περιτροπής”.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Για ακόμα μια φορά, 8 περίπου χρόνια μετά την εμφάνιση μείζονος κτιριακού προβλήματος στο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Ναυπάκτου, παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα με τα σχολικά κτίρια του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου στην ίδια πόλη. Πρόβλημα, μάλιστα, που δεν επισημάνθηκε και δεν αναφέρθηκε στο Δήμο Ναυπακτίας από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού Σχολικού Κτιρίου αλλά αναδείχτηκε, αρχικά τουλάχιστον, από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων.
Συγκεκριμένα, στις 8 Νοεμβρίου 2011 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με έγγραφό του προς το Δήμο Ναυπακτίας ζητά έλεγχο στατικής επάρκειας του κτηρίου που στεγάζει το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Ναυπάκτου.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας μετά από οπτικό έλεγχο αποφασίζει την εκπόνηση μελέτης για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του σχολικού συγκροτήματος και στις 30 Μαρτίου 2012 ο Δήμος Ναυπακτίας αναθέτει την μελέτη σε ιδιώτη με ημερομηνία περαίωσης την 30/6/2012.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ιδιώτης μελετητής που με έγγραφό του με αρ. πρωτ. 28793 προς το Δήμο Ναυπακτίας την 7 Αυγούστου 2012 αναφέρει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος και στις 14 Αυγούστου 1012 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας αναφέρει με έγγραφό της ότι το εν λόγω Σχολείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν γίνουν σ’ αυτό οι εργασίες για την ενίσχυσή του.
Έτσι, με τεράστιες καθυστερήσεις φτάνουμε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2012, και με έντονη τη χρονική πίεση από την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας να αποφασίζει, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπάκτου, τη συστέγαση και λειτουργία των τεσσάρων Σχολείων (1ου και 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου) σε διπλή βάρδια, δηλαδή πρωί και απόγευμα εναλλάξ ανά εβδομάδα.
Δίκαια η Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και η ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπάκτου θεωρούν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων κατ’ αυτόν τον τρόπο απαράδεκτο, πρώτα και κύρια για εκπαιδευτικούς λόγους και λόγους ισότητας ευκαιριών, αλλά και επιπλέον διότι αναστατώνεται η καθημερινότητα του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας της Ναυπάκτου αφού στα τέσσερα σχολεία, φοιτούν περίπου 1000 μαθητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων AE – Γενική Δ/νση Έργων και Νέων Τεχνολογιών σε έγγραφό που συνέταξε στις 22 Αυγούστου του 2012 αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου του κτιρίου 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΟΣΚ ΑΕ την 9/8/2011 στην οποία επισημαίνει την ανάγκη διορθωτικών επεμβάσεων στο κτίριο χωρίς τις οποίες το κτίριο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μαθητές. Ο Δήμος Ναυπακτίας φαίνεται να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα της έκθεσης ελέγχου ένα χρόνο μετά – τον Αύγουστο του 2012!
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο πως ο λόγος της ακαταλληλότητας του εν λόγω κτιρίου που αναφέρει ο ιδιώτης μελετητής στη Μελέτη Αποτίμησης Φέρουσας Ικανότητας έγκειται στην κατασκευή του κτιρίου. Συγκεκριμένα αναφέρει αναντιστοιχία ανάμεσα στην υπάρχουσα κατάσταση και την προβλεπόμενη από την στατική μελέτη και τα σχέδια του κτιρίου. Το γεγονός χαρακτηρίζεται από την μελετητή ως πάρα πολύ κρίσιμο και ανησυχητικό.
Ακόμη, όμως, και μετά την ενίσχυση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος η Ναύπακτος θα έχει ανάγκη ενός επιπλέον ολοκληρωμένου σχολικού κτιρίου αφού και χωρίς το πρόβλημα που προέκυψε τελευταία, οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ναύπακτο συστεγάζονται σε ασφυκτικά μικρούς χώρους που δεν συνθέτουν τις αναγκαίες συνθήκες για την εκπαίδευση των μαθητών.

Ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Γιατί η ακαταλληλότητα του εν λόγω κτιρίου διαπιστώνεται με τέτοια εγκληματική καθυστέρηση θέτοντας έτσι σε κίνδυνο, για σειρά ετών, τη σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων μαθητών;
Τι μέτρα έχουν λάβει τα Υπουργεία σας ώστε να εξασφαλίσουν το συντομότερο δυνατόν την πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων του δήμου Ναυπακτίας, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου και 2ου Γενικού Λυκείου;
Θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να παρέμβετε άμεσα χρηματοδοτώντας την τοποθέτηση λυομένων αιθουσών που θα εξασφαλίσουν στο συντομότερο χρονικό διάστημα την πρωινή λειτουργία των σχολείων, όπως επιτακτικά ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ναυπακτίας αλλά και η Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας;
Θεωρείτε αναγκαίο να εντάξετε στον σχεδιασμό του Υπουργείου την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στην Ναύπακτο;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Τριανταφύλλου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου